Pagina's

donderdag 19 december 2013

Bulgur risotto met gegrilde zalm, spruitjes en pesto van basilicum en walnoot


Een gezond en voedzaam gerecht. Risotto gemaakt van bulgur met gegrilde zalm gekruid met gedroogde kruiden, spruitjes met een crispy bite door de Panko en pesto van basilicum en walnoot.

Wat heb je nodig (2 personen):

- 200 gram bulgur
- 1 groentebouillonblokje
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 zalmfilets
- 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel oregano
- peper en zout
- 10 stuks spruitjes, buitenste blaadjes gepeld en gehalveerd
- 2 eetlepels Panko
- olijfolie
- gedroogde cranberry’s (optioneel)

basilicum walnoot pesto

- 3 handjes basilicum, alleen de blaadjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- snufje zout
- handje walnoten
- 1 theelepel honing
- olijfolie

Hoe maak je het:

1. Begin eerst met het maken van de pesto. Doe een handje basilicum in een vijzel en maal het fijn en voeg dan weer basilicumblaadjes toe, totdat je alles fijn hebt gemaakt. Daarna voeg je de knoflook en zout toe, meng dat goed door en vervolgens doe je de walnoten erbij en stamp je die fijn.Proef hoe het smaakt en voeg naar smaak honing toe. Vervolgens voeg je olijfolie toe, lepel voor lepel , totdat je de gewenste substantie hebt. Schep de pesto in een kom , dek het af met folie en bewaar het in de koelkast.

2. Kruid dan de zalmfilets. Dep ze eerst droog, bestrooien met peper en zout aan beide kanten en vervolgens rozemarijn en oregano eroverheen ook aan beide kanten. Dek het af met folie en zet het in de koelkast.

3. Zet een pan met ruim water en een snufje zout  op het vuur en kook daarin de spruitjes in 10 min. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Na de kooktijd, laat je de spruitjes uitlekken. Leg de spruitjes met de snijkant naar beneden in een ovenschaal en schep er twee eetlepels olijfolie overheen. Zet het in de oven voor 20 minuten. Halverwege haal  je de spruitjes eruit, even door elkaar scheppen en daarna de Panko erover heen strooien.

4. Kook 0,5 liter water en maak daarvan de bouillon. Verwarm een koekenpan met een laagje olijfolie en bak hierin de bulgur totdat het glazig is. Daarna voeg je de knoflook toe en schep dat goed door. Vervolgens schep je soeplepel voor soeplepel de bouillon bij de bulgur en roer je totdat het is opgenomen. Voeg dan weer een soeplepel bouillon toe, blijf zo doorgaan tot het gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten, goed blijven roeren.

5. Verhit een grillplan met een beetje olijfolie en grill hierin de zalmfilets totdat ze gaar zijn. Halverwege omkeren.

6. Serveer de risotto op het bord, schep de zalmfilet en de spruitjes ernaast en een lepel pesto. Eventueel nog wat gedroogde cranberry’s toevoegen, als garnering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten